Gnosjö kommun

Gnosjö kommun som är känd för sin unika entreprenörsanda, den så kallade Gnosjöandan, ligger i Jönköpings län i Småland.

Välkommen att gå vidare till Gnosjöregionen, Sveriges tätaste industriområde.

Gå vidare till Gnosjöregionen »


Läs mer om

Gislaveds kommun Gnosjö kommun Vaggeryds kommun Värnamo kommun

Plastprodukter Legotillverkning

(Startsidan)


Småländska kommunen Gnosjö ligger i den natursköna Gnosjöregionen i Smålands sydvästra hörn. Regionen kallas också GGVV-området, vilket står för de fyra kommunerna Gnosjö, Gislaved, Vaggeryd och Värnamo. Kommunens historia går tillbaka ända till medeltiden. Idag är kommunen en levande industriort, där Gnosjö med cirka 5000 kommuninvånare utgör centralort. Hela kommunen med sju tätorter och andra orter har omkring 9500 invånare. Gnosjö kommun är navet i denna smått unika region med omkring 1500 företag och industrier inom tillverkningsindustrin med speciell fokus på metall, plast, trä och möbler.

Gnosjö kommun med Gnosjöandan
Även personer som inte närmare känner till Gnosjö och Gnosjöregionen har garanterat hört om det numera registrerade varumärket och fenomenet "Gnosjöandan". Begreppet står för ett entreprenörskap präglat av stort yrkeskunnande, arbetsamhet, sparsamhet, ödmjukhet, respekt och samverkan. Den speciella entreprenörsandan kännetecknar hela regionen och är något som hela Småland gärna tar till sig som karaktärsdrag. Företagarandan präglar än idag området, där kreativitet, driftighet och ett gott samarbete mellan regionens företag råder.
Gnosjö bemödar sig om att skapa ett gott företags- och arbetsklimat i kommunen, och stöda nya företag såväl som existerande företag. Ett bevis på att man lyckas med de goda föresatserna kan vi bland annat se då det förhållandevis lilla Gnosjö för närvarande kvalar in på en imponerande hög placering bland landets kommuner när det gäller företagsklimat. Att hålla ihop och stödja varandra inom företagsvärlden har av tradition betonats inte bara inom kommunens gränser utan också utanför. Gnosjö och grannkommunerna samarbetar gärna och man satsar på olika samarbets- och samverkansprojekt för att utveckla de gemensamma förutsättningarna för näringslivet i regionen framöver. "Tillsammans är vi starka" är en av parollerna för samarbetet inom Gnosjöregionen.

Industritäta Gnosjö
Gnosjö och Gnosjöregionen har en lång historia av företagande och industriverksamhet. Det goda företagsklimatet på orten avspeglar sig ännu i denna dag i ett anmärkningsvärt stort antal företag. Kommunen är idag en av landets industri tätaste kommuner och kan stoltsera med en imponerande mängd företag inom tillverkningsindustrin, en imponerande siffra med tanke på invånarantalet. Företagen i kommunen är ofta familjeägda och vanligtvis ganska små. Men även om de flesta av småföretagen sysselsätter omkring 5-20 anställda, så sysselsätter de tillsammans ett stort antal människor.
Tillverkningsindustrin i kommunen domineras av olika företag inom maskin- och metallbranschen som erbjuder allehanda tjänster inom modern metallbearbetning som bockning, svarvning, laserskärning med mera. Plast- trä- och möbelföretagen är också välrepresenterade inom Gnosjö.

Inför framtiden
Kännetecknande för Gnosjös företag och industrier är att man anammat den senaste teknologin och snabbt anpassar sig till behoven och kraven på marknaden. Den moderna industrin ställer stora krav på yrkeskunnigt folk. För den som är intresserad av en karriär inom tillverkningsindustrin har kommunen mycket att erbjuda, industritäta Gnosjö kommun välkomnar personer med tekniskt kunnande och kompetens